fredag 8 maj 2009

Fredagsbokcirkel

Idag träffades bokcirkeln igen, även om vi var lite splittrade den här gången. Vi kom överens om att tills nästa gång ska alla ha läst boken vi egentligen skulle ha pratat om idag ("Bryta om" av Åsa Anderberg Strollo) så att vi kan diskutera den eftersom det inte blev av den här gången, mest på grund av att vi var lite tidspressade. Men vi hann ändå med att prata om våra "viktigaste" böcker, de som har betytt mest för oss och väckt flest känslor.

Harry Potter-böckerna var en gemensam nämnare för de flesta av oss och även Roald Dahls böcker har varit viktiga. Just Harry Potter har fått flera av oss att ligga uppe om nätterna och läsa bara för att man måste få reda på vad som händer sen. Vissa med lampa, vissa utan.

För Embla har även böcker som "Hans majestäts drake", "Bilbo" och "Kalle och chokladfabriken" varit viktiga. Linnéa höll fram "Skulduggery pleasant" och för Sara är Sherlock Holmes-böckerna och mangan "Mästerdetektiven Conan" viktiga. Johan var den enda av oss som inte nämnde Harry Potter utan för honom var det en serie med böcker av Alfred Hitchcock och "De kallade mig Ise" (som har nämnts på varje bokcirkel hittills) som varit viktiga. För mig har "Hjältar och monster på himlavalvet" och "Innan jag dör" betytt mycket.

Utifrån "Innan jag dör" (som jag har skrivit om här) började vi diskutera vad man själv skulle göra om man visste att man skulle dö snart. Vi var rätt så eniga om att man skulle säga vad man tyckte till alla, inte hålla inne med några åsikter, varken bra eller dåliga. Vi funderade också över om man skulle göra något brottsligt och om man bara skulle göra saker som man tyckte om eller om man skulle utmana sig själv lite. Mycket intressant diskussion, tyckte jag i alla fall!

Nästa gång ska vi göra studiebesök på något bibliotek och några bokhandlar (och så kanske det blir någon glass också...) för det blir sista gången för terminen. Det är ju faktiskt bara 20 skoldagar kvar på vårterminen!

Ett perfekt sätt att avsluta veckan på - bokcirkel med trevliga människor!

/Anna

1 kommentar:

johan sa...

ohh yeea right. do i smell books... no it is ice-cream!