onsdag 27 maj 2009

Mörka tider

I Lene Kaaberböls "Skuggporten" är Anna stum och har varit det så länge hon kan minnas men vet inte varför hon är det. Hon trivs inte så bra i skolan (och det beror mest på stormobbaren Ivan) och hemma är hennes pappa mest konstig och fixerad vid sin ogräsbrännare. Han har dessutom flyttat ut sig själv och Anna från deras stora fina hus till det lilla växthuset på baksidan utan att egentligen förklara varför. Han har förbjudit Anna att gå in i huset och har alltid nyckeln till huset på sig. Dessutom vägrar han att prata om Annas mamma som har varit försvunnen i sju år. Anna är fruktansvärt frustrerad över att inte veta så mycket som hon skulle vilja och till slut så stjäl hon nyckeln till huset från sin pappa och tar sig in där tillsammans med Aian (som inte heller har det så bra hemma). Aian tar nyckeln och låser upp ett konstigt märke i husets golv och försvinner in i ett annat land, ett land som Anna visar sig ha väldigt starka band till. Anna måste hitta honom och på vägen lär hon sig en hel del om vem hon är och vart hon kommer ifrån.

Mycket bra och spännande fantasy och enligt mig ett av de snyggaste omslagen på länge.

Tack Maria för tipset som gjorde att jag faktiskt kom mig för att läsa den!

/Anna

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är den bra! och jag håller verkligen med dig om omslaget, så himla snyggt!

/Maria

ka sa...

Å, ja! Visst är Skuggporten både snygg och bra? Jag längtar tills du och jag ses och kan prata lite om böcker igen... Det har blivit för lite av den varan på sistone.

Anonym sa...

På tal om snygga omslag är "Vinter på Berättargränd" det snyggaste sådana jag har sett på länge. Och boken är så himla bra också. För lite yngre barn dock men sjukt mysig. Den borde verkligen uppmärksammas. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163313944
Marie