torsdag 2 april 2009

Bokcirkeln har diskuterat

...omslag. Vi pratade bokomslag och det första vi slog fast var att de svenska omslagen till Harry Potter-böckerna är snyggast av de vi har sett. Embla och jag var överens om att det franska var otroligt fult. Det som är intressant med de svenska omslagen är att han ofta har vävt in delar av handlingen i bilden utan att avslöja något, det är först när man läser och kollar på omslaget som man fattar alla delar. Mycket bra gjort! Om man är intresserad av Alvaro Tapia, som har gjort de svenska omslagen, kan man gå till Seriegalleriet som har en utställning med hans bilder just nu. Här finns öppettider, adress och hur länge utställningen håller på.

Vi pratade också om alla bra äldre böcker som har fula omslag som gör att de inte lånas så mycket som de kanske förtjänar. Eller som Embla sa: Varför inte göra om alla fula gamla omslag till klassiker? Sen behöver ju inte böcker vara så gamla som klassiker för att förtjäna och behöva ett nytt omslag. T.ex. Maria Gripes böcker tycker jag är väldigt bra men har oftast väldigt trista omslag, vi kollade på omslaget till "Agnes Cecilia - en sällsam historia" och ingen kände sig direkt lockad av att läsa den, inte ens jag som faktiskt har läst den.

Vi kom även in på att prata om Disneyfiering av böcker, översättningar (Varför reagerar man ofta på dåliga omslag och översättningar men så sällan på bra sådana?) och även lite idrott (i vår bokcirkel tränas det karate och orientering och en bok som tycks om är Madeleine Krells "De kallade mig Ise" så lite bokanknytning blev det ändå...).

Nästa gång ska vi ha med oss våra topplistor och prata om våra bästa böcker, vilka böcker som har gett mest känslor vid läsning och vilka böcker som har betytt mest.

/Anna

Inga kommentarer: