tisdag 9 december 2008

Vänskap och skuld

Mats Berggren har skrivit massor av bra böcker, bl.a. "En enda kväll" som är en favorit, både hos mig och hos många elever (vad jag har märkt i alla fall). Hans senaste bok heter "Sista berättelsen om oss" och är riktigt riktigt bra!

Mattias pluggar biologi på universitet och har en flickvän, Hanna (som är ganska så krävande), sen några år tillbaka. En dag dyker hans gamla bästa vän, som också heter Mattias, upp. Mattias blir glad samtidigt som alla gamla skuldkänslor dyker upp igen för på gymnasiet hände det något som han inte är särskilt stolt över och som gjorde att Mattias och Mattias vänskap försvann. Men plötsligt så är han där igen och de börjar träffas och det känns bra och allt flyter på men så händer något som förstör allt, verkligen ALLT!

Åh - så bra! Jag plöjde igenom den här boken för den var ju så bra och så lättläst. Mats Berggren lyckas så bra med att flytta mig in i Mattias känslor och känslan av att det är ju så bra men att det finns den där katastrofen som kommer att komma. Man vill det inte men det är oundvikligt och man kan inte sluta läsa även om man på ett sätt inte vill veta vad som händer, fast det vill man ju ändå...

/Anna

Inga kommentarer: