måndag 16 april 2012

Kärlek på ett annorlunda sätt

Kärlek kan vara komplicerad. Eller... oftast så är den det. Samtidigt som den är väldigt enkel. Ibland i alla fall. Det här stämmer in på de två personerna i David Levithans "Liten parlör för älskande". I den berättas en kärlekshistoria där allt är så självklart men också blir komplicerat, p.g.a. den enes familj (där man bara anar att det inte var en jätterolig uppväxt) och samma persons otrohet. Och hur går man vidare efter nåt sånt. När man samtidigt så oerhört mycket vill vara med den personen men att det också är något som har förstörts.



Den här boken är inte berättad som en vanlig kärlekshistoria där de möts, blir kära, flyttar ihop och det sen blir komplicerat och jobbigt och man måste ta ett beslut om man ska vara ihop eller inte. Allt det händer, ja, men boken är uppbruten där vi hoppar fram och tillbaka i tiden där pusselbitarna läggs allt eftersom. Och dessutom är det en ordbok. Och ni som reagerar med ett "Va! Gud så tråkigt!" - sluta inte läs nu för den lilla lilla biten gör att boken blir ännu bättre och inte på det där tråkiga "nu ska vi lära oss ord som är bra att kunna"-sättet utan att det lilla ordet ger ännu mer innebörd till den historien som berättas till det ordet. Annorlunda - men åh så bra!



Men visst är det lite roligt att få lära sig engelska ord som "doldrums", "antsy" och "kerfuffle". Kolla vad de betyder genom att slå upp dom. Eller ännu hellre - läs "Liten parlör för älskande"!



/Anna

Inga kommentarer: