onsdag 21 april 2010

Dubbelt upp

Sonya Sones har skrivit två böcker som hänger ihop, både omslagen och innehållet. I den första ("Vad mina vänner inte vet") är det Sophie vi följer. Hon är en lagom populär tjej på sin skola, har två bästa vänner och en kille som hon kanske är på väg att bli tillsammans med. Men... så börjar hon få upp ögonen för Robin Murphy, en kille i hennes bildklass som är ganska ensam och skolans hackkyckling. Hans efternamn har till och med blivit ett skällsord. Hon vågar inte riktigt berätta för någon annan att hon blir mer och mer intresserad av Robin. I den andra boken ("Vad min flickvän inte vet" är det Robin som berättar och hans bok tar vid där Sophies slutar. Han berättar ur sitt perspektiv - om Sophie, sitt liv och början på vänskap med några som har samma intressen som han har.

Böckerna är väldigt kortfattat skrivna, författaren själv säger att det började som dikter, och det är något som jag tycker väldigt mycket om. Jag tycker också om att man får bådas perspektiv och att det går undan när man läser den, det är fart och oron över vad som ska hända härnäst hinner inte växa sig alltför stor (vilket jag också uppskattar!). Jag sveptes med i böckerna och Sophies och Robins liv och när jag hade läst klart den första kunde jag inte läsa klart den andra fort nog. För det är två böcker man måste läsa tillsammans, direkt efter varandra.

/Anna

2 kommentarer:

Anonym sa...

I går boksamtalade jag med ett hundratal 14åringar i Haparanda och berättade om en massa ungdomsböcker, fantasy och reality.
Det var Sonya Sones dubbelböcker som de här 8-klassarna blev alla mest intresserade av.

lena kjersén edman

belkis sa...

både böckerna var bra tyckte väldigt mycket om de. sonya sones är verkligen bra på att skriva ungdomsböcker !