tisdag 2 februari 2010

Fler och fler vampyrer

Ja, jag vet, det är vampyrer överallt och även på denna blogg just nu. Jag läste ju "Vampyrens märke" av P.C. och Kristin Cast för inte så länge sen (läs om den här) och nu har jag läst "Törst" av Richelle Mead.

Precis som "Vampyrens märke" handlar den om unga vampyrer som går på en internatskola med andra vampyrer. Men i "Törst" är det lite mer komplicerat för här finns halvvampyrer (dhampirer) som utbildas för att skydda helvampyrer (moroi) från levande döda vampyrer (strigoi). Hängde ni med? Rose (dhampir) är bästa kompis med Lissa (moroi) och när boken börjar är dom inte på skolan utan på rymmen sen två år tillbaka. Anledningen till varför dom stack blir tydligare ju längre man läser. Ganska snart blir dom hittade och förda tillbaka till skolan men Rose känner sig inte säker där, för Lissas skull. Det blir inte lättare av att de är åtskilda nästa hela dagarna eftersom Rose har fått utegångsförbud för att hon rymde och var den som fick med sig Lissa. Och inget blir definitivt lättare när Rose börjar bli intresserad av sin äldre mentor Dimitri eller att Lissa uppenbarligen har en gåva som inte är en fördel i vampyrvärlden och inte är något man ska prata högt om. Problemen blir bara fler och fler och Rose vet inte riktigt hur hon ska hantera det och framför allt, hur hon ska skydda Lissa från alla faror.

"Törst" innehåller mycket mer action än "Vampyrens märke" men blir inte bättre för det. Den är bra, missförstå mig inte men jag fastnade inte på det där sättet som jag gjorde för "Vampyrens märke" och jag springer inte benen av mig för att läsa del två i serien. Bra underhållning för stunden och rätt bra action men lite av en axelryckning.

/Anna

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ville läsa den men det lät så komplicerat allt den där.

Bokbrand sa...

Jo, det är lite rörigt och komplicerat med allt eftersom man läser så kommer man in i det och hänger med lite bättre.

/Anna