måndag 19 oktober 2009

Bokcirkel igen!

Idag hade vi bokcirkel igen. Tiden har gått så snabbt, det kändes som det var förra veckan vi sågs senast men det var egentligen fyra veckor sedan.

Ämnet för dagen var deppiga böcker även om vi som vanligt avvek från ämnet en del. En del av oss är mer gråtmilda än andra, om vi säger så och en del av oss läser aldrig några deppiga böcker. Dessutom pratade vi om det här med hur skönt det kan vara att luta sig tillbaka mot att det faktiskt "bara är en bok" om det blir riktigt jobbigt. Men det kan också vara det som gör att det inte blir så deppigt som det hade blivit om det hade hänt i verkliga livet.

Deppiga böcker kan också vara extra deppiga om det händer något som man inte hade kunnat ana. Här pratade vi om Harry Potter och när vissa personer dör ganska oväntat och Sara nämnde "Idilia Dubbs dagbok" av Genevieve Hill som också har ett oväntat slut. Det kan också bli deppigt om det har någon personlig anknytning, om man känner igen sig eller någon man känner i en bok.Vi pratade också om dåliga böcker och det var nog så att man oftare var arg på andra saker än just författaren. Sara var irriterad på de rasistiska åsikterna hos personerna i Per Nilssons "Svenne" men tyckte nog att boken var rätt ok. Embla var irriterad på Åke Ohlmarks översättning av Tolkiens "Sagan om ringen" för det gjorde den jobbiga att läsa. Linnea irriterade sig på långa bokserier som bara blir sämre och sämre. Vissa författare borde ha vett att sluta i tid, medan det fortfarande är bra.

Till nästa gång ska vi ta med varsin hemlig inslagen bok och skicka vidare till den som sitter närmast oss och sen ska vi läsa den boken vi har fått helt förutsättningslöst. Diskussion i övrigt blir nog fri men jag ska nog kolla om alla har gjort sin "läxa" - att skriva upp de böcker man har läst så att man har för framtiden. Kom just på att vi glömde bestämma ett nytt datum!
/Anna

Inga kommentarer: