måndag 21 september 2009

Oönskad

I Gemma Malleys "Oönskad" är året 2140 och alla sjukdomar är botade. Dessutom har en medicin som gör att man kan leva för evigt tagits fram. Eftersom ingen dör är det viktigt att jordens befolkning inte blir fler eftersom Moder jord inte kan försörja alla och därför får inga barn födas. Några få väljer ändå att skaffa barn trots att man inte får och de här barnen kallas oönskade. De oönskade barn som fångas in sätts på ett sorts barnhem där de ska läras upp för att tjäna alla önskade. Samtidigt som de lärs upp får de hela tiden höra att de inte har rätt att finnas till och att deras föräldrar var oansvariga som skaffade dom och att de borde hata dom för det.

En av dessa oönskade är Anna som är en väldigt duktig Blivande (som de kallas) och som verkligen hatar sina föräldrar och tror på allt som de säger på barnhemmet. Men en dag förändras det när Peter kommer dit. Han säger att han känner hennes föräldrar och att hon har ett efternamn (oönskade får inte ha efternamn i vanliga fall) och han börjar berätta för henne om en helt annan värld än den som hon tror finns. Anna börjar fundera på vem hon verkligen ska tro på och vad som verkligen är sanningen om henne och om världen.


/Anna

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här är en av det bästa böckerna som kommit ut i år! (enligt mig)Det är så många bra dystopier som kommit ut de senaste året. /Frida